Een reinigingscontainer in grootformaatprinters dient als reservoir voor afvalinkt en reinigingsoplossing die tijdens de onderhouds- en reinigingscycli van de printer worden geproduceerd. Grootformaatprinters gebruiken verschillende soorten inkt en printkoptechnologieën, die regelmatig moeten worden gereinigd om de afdrukkwaliteit te behouden en verstopping te voorkomen.

Tijdens het reinigingsproces worden de printkoppen van de printer gespoeld met een reinigingsoplossing om eventueel achtergebleven inkt of vuil te verwijderen. De afvalinkt en reinigingsoplossing worden vervolgens opgevangen in de reinigingscontainer, die is ontworpen om een ​​grote hoeveelheid vloeistof te bevatten.

De reinigingscontainer heeft meestal een sensor die detecteert wanneer deze vol is en de gebruiker waarschuwt om deze te vervangen of te legen. De afvalinkt en reinigingsoplossing kunnen worden weggegooid volgens de plaatselijke voorschriften of indien mogelijk worden gerecycled.

Over het algemeen is de functie van de reinigingscontainer het verzamelen en opslaan van afvalinkt en reinigingsoplossing die tijdens de onderhouds- en reinigingscycli van de printer worden gegenereerd, om te voorkomen dat ze andere delen van de printer of het milieu verontreinigen.