Een maintenance cartridge (onderhoudscartridge) is een apparaat dat in printers wordt gebruikt om overtollige inkt en ander afvalmateriaal dat tijdens het afdrukproces wordt gegenereerd, op te vangen. Het is in wezen een afvalinktcontainer die is ontworpen om te voorkomen dat er inkt uit de printer morst en schade aan de interne componenten veroorzaakt.

Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt, die via kleine spuitmondjes in de printkop op het papier wordt gespoten. Tijdens het afdrukproces wordt een deel van deze inkt niet gebruikt en komt terecht in de onderhoudscartridge. Na verloop van tijd raakt de onderhoudscartridge vol met afvalinkt en moet deze worden vervangen.

Het vervangen van de onderhoudscassette helpt ervoor te zorgen dat de printer naar behoren blijft functioneren. Als de cartridge niet wordt vervangen wanneer deze vol is, kan er inkt uit de printer gaan lekken en vlekken of strepen op de afgedrukte pagina’s veroorzaken. Bovendien kan de afvalinkt zich in de printer ophopen en de printkop verstoppen, wat leidt tot een verminderde afdrukkwaliteit en mogelijk dure reparaties.